thibetstuinen.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Gastenboek
proef
Laatste artikelen

De laatste dagen heeft het het nogal geregent en terwijl ik vandaag druk met wat post bezig was en naar de voorjaarsmarkt in Delfzijl ben geweest, heeft Thi de dakplaten erop gemaakt; dit keer gewone doorzichtige plastic dakplaten, want daar gaat meer zonlicht door naar binnen en zitten we ook niet steeds met een verrot dak die we om de zoveel jaar moeten vervangen of waarvan de singels eraf waaien..
Thi heeft gisteravond de deur er nog hoger in gemaakt, zo komt het beter uit met de vloer die erin komt, anders kregen we op- en afstapjes.
We komen nog 1 dakplaat te kort, maar die komt eind deze week, dan is het dak zover klaar dat de nok erover kan, de windveren en de dakgoten eraan en dan ga ik volgende week even op zoek naar een nieuwe regenton, want die oude was lek en gaat als bloementon dienen.
 
Vanuit huis en vanaf het nw terrasje bij de keuken hebben we een heel mooi uitzicht op de tuin. Alles gaat steeds rijkelijker bloeien!
De rozen zitten volop in de knop en sommigen bloeien hier en daar ook al prachtig. Campanula's en vingerhoedskruid combineren ook prachtig met elkaar. Maar de vingerhoedskruid is lang zo hoog niet als anders...
 
Vanaf het tuinhuis gezien naar de keuken woekerd de valeriaan weelderig zo langzamerhand door de hele zijtuin heen... hij is prachtig, daar niet van, maar hij is zo wild, daar moet ik echt wat van kwijt...
nog iemand stekjes??
 
Vanaf de campanula's-en-vingershoedskruid-tuin is het naar voren één bloemenzee langs het witte hekje. Daar staan o.a. rozen, rode spoorbloem, heucheria met groen- en roodbruin blad en nog een jonge stek van een pruikenboom, die moet ooit nog naar een ander plekje verhuizen, maar geen idee hoe snel die groeit...
 
Tot slot: de cactussen!
Die rode vooraan daar zie je langzaam al een bloemknop open gaan, ze worden weer ècht groot hoor.
Maar kijk eens naar die knop bij de pijl?? Ik dacht eerst dat het een jonge stek was, maar da's dus een joekel van een bloemknop!!!
Ben echt heel erg benieuwd hoe ze gaan worden. Ik hou jullie op de hoogte.
Inmiddels zijn er 3 stekken voor Monique onderweg. Bij de rode was dat even zoeken, evenals bij de gele, want de één heeft heel veel dikke 3-kantige lange stengels en die andere heeft heel veel hele lange platte stengels en aan beiden zaten nog een paar kleine stekken. Ik kan er nu ook eerst niks meer van missen, moet nu weer wachten tot er gangbare stekken aan komen.
Van die met de lange stekken kon ik wel een hele mooie stek nemen, die is nog jong, van 2 of 3 jaar geleden, die andere zijn volgens mij al wel 6 jaar of zoiets... volgend jaar maar eens verpotten in het voorjaar.
 
Lees meer...
In Thibets Tuinen is een lege plek ontstaan...
het tuinhuis is weg!!!
Dit heeft eerst veel voeten in aarde gehad, want het idee kwam eigenlijk van Thi, maar Bets vond het eerst niks...
... maar na wat denken en bekijken ging ook zij overstag met het idee van Thi!
 
Dit zou dan de nieuwe plek moeten worden van het tuinhuis:
Vooraan in de tuin, daar waar ooit die paal stond met dat witte beeldje erop (zie de vroegere logjes), maar dat beeld heeft 'de kop eraf' en Thi wou op die plek liever een terrasje mèt het huisje, want de laatste jaren zaten zij nooooooit meer in, bij of naast het huisje...
 
 
Met wat gehamer en wat 'geknitter' (af en toe )hebben Thi en Bets zo de hele zaterdag doorgewerkt en toen het bijna donker was zaten ook de balken van het dakje erop. Dit laatste is door Thi zelf gedaan, daar Bets het te fris vond worden in de schaduw..
Maar mooi is het wel geworden! 
 
Er valt altijd wel iets in de tuin te doen en vanmiddag heb ik de fuchsia's, de oleander, het sinasappelboompje, de jonge wonderboom en nog wat vlijtige liesjes in een pot (over-) geplant.
Ook heb ik nog wat leuke hoekjes gemaakt met wat bijpassende eenden beeldjes erbij, dus we zijn weer drukkies!
Ik heb een leuke zonnige blikvanger in een bloempot geplant; een metalen bol in de vorm van een zonnetje, hij stond altijd een beetje verloren in een hoekje achter het huis.....is 'ie niet prachtig???
 
Lees meer...
De vijver van Thi en Bets is behoorlijk dichtgegroeit met div. waterplanten, wat een rommeltje......en het huisje staat ook leeg..wat ongezellig??!
 
...en wat is dìt nu voor een rommeltje??
Het is de bedoeling dat dit een terrasje wordt met rondom stenen bloembakken, waar Thi al héél druk mee geweest is..
...en dan wil hij het tuinhuisje àchter dat terras zetten..
 
...en Bets is weer druk met stekjes opkweken van o.a. Fuchsia's, want die waren wegens fam. omstandigheden een paar jaar geleden allemaal doodgevroren.., maar met deze nieuwe van 'Easy Plants' zal het vast wel weer goedkomen!
 
..en ondanks dat het in de kas nog een rommeltje is, doen de cactussen het boven verwachting ook geweldig! De rode (links) daar zit nu 1 knop in en die ernaast, da's volgens mij een geurende witte, daar zit óók een knop in, helemaal toppie dus!
En nu weet ik meteen welke de gele kleur is, die staat er tegenover en die doet het ook prima. Binnenkort ga ik stekken nemen voor Monique uit A., dan kan zij er deze zomer ook nog even weer van genieten. Monique laat je nog even weten van welke je allemaal stekken wilt?
 
..voor de rest is de tuin ook een plaatje. Eigenlijk wilde ik dit stuk kwijt, daar ik vorig jaar en het jaar daarvoor gewoon helemaal niet lekker in mijn vel zat en die tuin met even teveel werd (net als die Fuchsia's..), maar nu alles er zo prachtig bij staat en ik er weer aardigheid in krijg, heb ik hele andere ideeën met de tuin. Deze blijft, alleen de tussentuin, die gaat er tussenuit. De Mediterrannetuin, dat weet ik niet wat ik daarmee wil, da's momenteel ook nog een bende.
 
Er zijn wat mensen uit de buurt en van de Tuinclub die mij om zaadjes hebben gevraagt van de witte Oosterse Papaver, maar toen ik vandaag de tuin aanharkte kwam ik overal stekken tegen, dus die krijgen ze er gratis bij, want kan zowel van de witte als van de oranje zijn, maar die stekken komen in de herfst dan wel, dat wil nu toch niet vrees ik.. of in het voorjaar, want het spul sterft af in de herfst volgens mij?
Het ziet er in ieder geval weer leuk uit in de tuin en het begin is er weer dat ik er plezier aan beleef, nou, 't werd ook tijd, nietwaar??
 
 
Lees meer...
We hebben vandaag een rondwandeling van 9 km gemaakt in Sellingen in het natuurgebied Ter Borg. Hier kwamen we door bossen, langs een leuk kronkelend watertje, moerasgebieden en begrazingsgebieden.
Af en toe kwamen we een vennetje tegen en ook af en toe wat borden langs de route wat voor vogels, dieren en insekten je er tegen kom komen.
Wat ook heel leuk was, dat was een hele hoge stenen trap met allemaal korte gedichten erop. Helaas zijn die foto's te donker om nog duidelijk te lezen wat erop staat..
 
Van boven af keken wij zo op het dal van de Ruiten A, alwaar wij daarna een heel eind zijn langs gelopen, echt heel mooi.
Dit was echt een wandeling die de moeite waard was en de afstand was nog te doen vonden wij.
 
Lees meer...

Even weer een berichtje vanuit Thibets Tuinen. We hebben een witte kerst gehad en de tuin lijkt met al die sneeuw wel een sprookjestuin!
 
Weinig te melden gehad de laatste maanden en ook op de web-log lichtvlinder.web-log.nl weinig te melden gehad, maar dit meer om de reden dat ik daar even moeilijk meer kon inloggen.. al die veranderingen ook.. ik probeer het komende dagen nog wel eens..
Ook op mijn website wederom problemen met foto's  en uploaden en dan raakt de aardigheid er op den duur wel vanaf, maar we geven niet op.
 
Vanaf deze kant wens ik jullie allemaal hele fijne feestdagen!
 
Lees meer...
Het is weer voorjaar in de tuin van Thi & Bets, maar veel is er nog niet gedaan in Thibets Tuinen...
Vorig jaar lukte het op een gegeven moment even niet meer wegens omstandigheden; alles is er op een gegeven moment bij gebleven en dat heeft erin geresulteert dat alle kuipplanten dood zijn gevroren en de tulpen ook zijn vergeten... ..en dit jaar komt alles maar met moeite op gang, maar ach... het zal wel weer goed komen!
 

Er bloeien in ieder geval toch nog een paar fotogenieke tulpen in de tuin!
 
Thi & Bets willen de tuin dit jaar wat anders gaan indelen, of in ieder geval wat minder bewerkelijk maken, want dit is zo ook niks..
(Wordt vervolgt!)
Lees meer...
In het voorjaar kreeg ik van een web-maatje
2 soorten pitten van pompoenen toegestuurd.
Nu is mij niet echt duidelijk of alle 2 soorten
ook echt aanwezig zijn in onze tuin en of dit
nu echt de grootte is die zij zouden moeten hebben, want eigenlijk
had ik ze toch nog iets groter verwacht, maar wat niet is kan nog
komen, want volgens ons zijn ze nog niet helemaal klaar.
Deze groene pompoen hebben wij nog 2 van achter het huis, maar ook niet echt supergroot nog. Ik heb ook geen idee of deze nog groter worden en wanneer we ze kunnen oogsten en of dit nu de soort is waar we soep van kunnen koken??
~Bets~
 
Lees meer...   (2 reacties)
Thi & Bets zijn weer lekker druk in de tuin geweest.
En terwijl Thi druk met de maaier bezig is rent Laika als een bezetene er rondjes rondom heen, want van "wieletjes" wordt het beest helemaal gestresst...
 
Er begint vanalles te groeien en te bloeien in de tuin.
Overal staat nu vingerhoedskruid en klokjesbloemen (Campanula persisifolia) in knop, dus dat wordt binnenkort een hele mooie wilde bloemenweelde!
 
In de voortuin hebben Thi & Bets planten verwijderd en nw planten ertussen geplant met hier en daar wat bodembedekkertjes. Hier ziet het ook weer fleurig uit en staat er ook vanalles in knop.
 
Thi heeft in de kleine kas sla gekweekt, maar Bets vind het meer "sla-bladeren", want van een kropje kan zij niet spreken hoor...
 
Maar kijk nu eens in de kas van Bets!
Daar staat een rode cactus met 3 knoppen erin en de gele (links) en de witte (rechts) cactus staat ook in knop.
Vorig jaar een klein sinasappelboompje bij de supermarkt gekocht en die staat helemaal in bloei. Vanwege de sterke geur en de bijtjes is deze van huiskamer naar de kas verhuist.
 
Tot slot nog even een foto van de pompoen van Monique.
Wat ziet die er al mooi uit hè?
Achter en naast het huis staan er nog een paar. We hebben
groene en witte pompoenen, maar vraag me niet welke kleur dit is...
 
Dit was het eerst weer en zodra er meer nieuws is (en tijd, want daar ontbreekt het soms nogal aan..), dan volgt er weer een logje.
 
Lees meer...
Soms zou het wel eens fijn zijn als de kabouters het werk eens in de tuin van Thi en Bets deden....maar helaas staan de kabouters in Thibets Tuinen gewoon rustig langs het pas aangelegde paadje van houten staptegels... en dus doet Bets elke dag een beetje in de tuin!
Hier en daar tussen de bloemen heeft Bets stapstenen neergelegt van boomstammen en nog een aantal als een soort "kabouterpad" achter elkaar van het ene naar het andere gazon.
 Onder langs het buxusboompje staan dus 3 kabouters.. ach ja.. ze moeten toch ook ergens staan hè?
 
De tuin ziet er mooi uit en wordt nu goed bij gehouden.
Het terrasje is nu ook voor een groot gedeelte schoon.
Ook is Bets begonnen met de vijvertuin en eigenlijk viel dat qua onkruid ook best mee, alleen moeten de planten er binnenkort uit. Er moet nw grond op, want de planten staan daar bovenop de grond met hun wortels!
Verder moeten er wat planten worden gescheurd, want sommige planten beginnen aardig te woekeren.
 
De cactussen staan er prachtig bij en sommigen zitten al in knop.
Nou maar hopen dat deze prille knopjes eraan blijven zitten!
De 2 Diplodenia's staan nu ook in de kas, want die begonnen al flink uit te lopen in huis.
 
Tjaaaaaaaaa... en dan is er nog het Mediterrane tuintje..beetje puinhoop....de Teunisbloemen zijn vorig jaar niet afgeknipt nadat ze in zaad schoten en als Thi en Bets dit zo laten, dan wordt dit geen Mediterrane tuintje dit jaar, maar een èchte wilde tuin vol met gele bloemen!
Maar Bets heeft waarschijnlijk nog hele andere plannen met dit Mediterrane stukje.....of hebben jullie ook nog een leuk idee??
Gisteren had ik 2 soorten gladiolenbollen geplant en vandaag heb ik de bollen van de lelies geplant. Alles in rose/wit en lila/wit.
 
 
Lees meer...
Soms zijn er van die dingen in de tuin die moeten gebeuren, maar die alsmaar worden vergeten. "Even noteren op papier", denk ik dan en dan komt het ook wel weer goed.
Er zijn ook van die dingen in de tuin die moeten gebeuren, maar die alsmaar worden uitgesteld, gewoon omdat er geen doorkomen meer aan is en dan kan ik soms wel janken, want de rotzooi lijkt steeds erger te worden...
 
Wat is dit nou??
Is dit gras of is dit tuin?
Dit is een kleine gedeelte van de vijvertuin..de rest laten we daarvan maar niet zien..
Thi moet zich om gezondheidsredenen een beetje rustig houden en Bets heeft niet altijd even veel tijd en zin om alleen in de tuin bezig te zijn, maar het onkruid groeid wel door natuurlijk en zo wordt het wel een beetje een mistroostige zooi zo hier en daar
 
Maar de meeste tuintjes zijn wel netjes hoor...
 
...en daar piepen alweer de jonge plantjes van de akelei door naar boven en héél veel puntjes van vergeet-mij-nietjes!
Dus dáár is Bets dan best wel trots op!
 

 
 
 
In mei dan bloeien er hele kleine witte geurende klokjes achter de tulpvormige blaadjes. De plantjes vermeerderen zich d.m.v. wortelstokken en doen het in vrijwel elke grondsoort. Het zijn echte verwilderingsplantjes die het ook heel goed onder de bomen doen op een schaduwrijk plekje.
 
 
 
Vandaag de fuchsia's uit de oude diepvries onder de turfmolm weggehaald. Die staan nu ook allemaal in de kas. Dit keer heb ik ze in compost gezet wat al jaren achter de schuur ligt en wil ik eens kijken wat ze daarin gaan doen.
Alles is nog kaal en hopelijk zie ik binnenkort de eerste jonge scheuten een beetje uitlopen...
 
 
 
 
 
Lees meer...
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl